Daily skincare routine (Solat version)



Pernah tak rasa macam, the normal skincare routine cuma ada morning skincare routine dengan night skincare routine. Kalau nak solat, ambil wudhuk, macam mana pulak?

So, I'm going to share how my suggested daily skincare routine with solat/wudhuk version.



This is the rough idea:


Solat Subuh
Just normal ambil wudhuk and solat.

Morning skincare routine
Tak kisah lah pukul berapa baru rajin nak mandi, and do your morning skincare routine. Don't forget your sunblock! 
Baca kat sini, kenapa sunblock penting setiap hari: Sunblock & sunscreen 101!

Reapply sunblock
Bila nak keluar pergi lunch, atau yang terdedah dekat matahari, apply sunblock lagi sekali. Sunblock kena reapply every 3-4 hours.

Solat Zohor
Remove all the makeups & sunblock pakai micellar cleansing water je. Ambil wudhuk macam biasa. Lepas solat, apply moisturizer & sunblock & makeups (kalau perlu). Kalau boleh, simpan wudhuk sampai Asar so tak perlu repeat step ni.

Solat Asar
Kalau wudhuk dah batal, repeat balik step yang sama macam waktu solat zuhur. Remove all the makeups & sunblock & makeups (kalau perlu) pakai micellar cleansing water je. Ambil wudhuk macam biasa. Lepas solat, apply moisturizer & sunblock.

Night skincare routine
Normally for night skincare routine, I'd do the double cleansing method. 
Baca kat sini kalau nak tahu: Double Cleansing Method

Basically:
1. Oil-based cleanser
2. Water-based cleanser
5. Moisturizer

Continue with solat maghrib and isyak. Kalau perlu ambil wudhuk masa isyak, ambil je wudhuk lagi.

Late-night skincare routine
Time ni kalau rasa nak pakai clay mask ke, sheet mask ke, terpulang. Lepastu, I'll do my late-night skincare routine:
1. Gosok gigi
2. Scrub bibir
3. Moisturize
4. Sleeping mask
5. Lip mask
Boleh baca lip care routine kat sini: My Lip Care Routine

And then, tidur! Esok, repeat semula semua ni.

Keyword, kena rajin ok.

Thanks for reading!


3 comments

  1. kak iman, kalau setiap kali nak ambil wuduk kita cuci muka dulu guna biore oil cleanser instead of micellar cleansing water okay tak ?

    ReplyDelete
  2. kak iman, micellar cleansing water tu acane eh?

    ReplyDelete
  3. hye,
    if let's say cuci muka around 7pm (sebab mandi petang right), then apply moisturizer. if lepas berwudhuk and solat ishak, kena cuci muka again and reapply mosturizer tu ke? ke x pyh cuci dh terus je dgn moisturizer?

    ReplyDelete