Skincare 101: How to know your skin type?


The basic thing you need to know about skincare, is your skin type. Whether it's oily, dry, combination or normal?




How to know your skin type?


1. Cuci muka macam biasa.
Basuh muka dengan your normal cleanser, lepas tu bilas. Nak pakai air biasa pun boleh. Make sure muka tu dah cuci.

2. Tunggu 2 jam.
Jangan apply apa apa lepas cuci muka. Lagi elok, jangan lap lepas cuci muka. Biar je kulit tu kering sendiri and biar 2 jam.

3. Check keadaan kulit
Lepas dah 2 jam, check balik kulit tu.

Kalau rasa kulit berminyak, melekit, berkilat? - Oily skin

Rasa ketat, kering, merekah? - Dry skin

Berminyak dekat kawasan hidung, dahi and dahi je, tapi bahagian pipi rasa biasa/kering - Combination skin

Tak rasa apa apa, rasa biasa je - Normal skin (So lucky!)


From my fav book: The Little Book of Skincare


Tapi for me, kulit muka kita ni ada dua zone.
1. Zone yang banyak hasilkan minyak - area hidung, dahi, dagu. Yang ni memang sentiasa rasa macam berminyak, tapi ada yang normal, ada yang terlebih lebih (oily skin). Sometimes I feel like I have dry skin, tapi kawasan hidung sometimes ada minyak sikit.

2. Zone yang kurang hasilkan minyak - area pipi & jawline (rahang). Yang ni kalau oily skin pun, pipi dia takde la teruk sangat berminyak, tapi still considered as oily skin. Bukan combination skin. 

Tapi kalau nak result yang paling tepat untuk tahu jenis kulit, boleh rujuk dekat pakar. Diorang boleh analysis jenis kulit and keadaan kulit. Result lagi tepat daripada buat test ni sendiri haha. Kadang kadang kalau yang buka booth untuk check kulit tu, pergi la try. Tak pun dekat stores pun ada jugak yang boleh check kulit kita, macam Innisfree, belif, Kiehls.


Bila dah tahu your skin type, baru boleh cari produk yang sesuai dengan kulit masing masing!


Hope it helps. Thanks for reading!

5 comments

  1. i used to have a normal skin tapi sekarang dah normal to oily T________T

    ReplyDelete
  2. That’s quick a interesting article. I hope you had fun while writing this article….Wanted to ask if you click your own blog pics? They do look fair enough

    ReplyDelete
  3. Ooo I love this tips! This is really beneficial for me hehe thank you for sharing

    ReplyDelete
  4. Kak iman. Kalau yang check kulit kat booth booth tu usually free ke kena bayar eh?

    ReplyDelete
  5. Salam sis sy mintak izin nk pinkn gmbr yg sis post kt pintrest.

    ReplyDelete