My hospital bag (for newborn)

As a first time mum, I was so excited to pack for the arrival of my newborn baby.

What I packed




For the baby:


Ni semua based on my experience. I bersalin dekat private hospital so might be a bit different from government hospital tau.

Also read: Pengalaman Bersalin

1. Towel -- Tak guna pun sebab nurse yang akan mandikan baby and tak minta pun towel tapi bawa je lah just in case kan.

2. Blanket -- Ni guna masa nak balik from hospital sebab baby kecik lagi

3. Muslin -- Untuk bedung baby masa balik

4. Baju sepasang + socks + mittens + hat -- Sebab baju yang lain semua hospital dah sediakan

5. Diapers -- Pun tak guna jugak sebab hospital dah provide satu pack, siap boleh bawak balik lagi yang lebih tu.

6. Sikat, sudocream, minyak telon -- pun tak guna jugak masa baru lahir, dah balik baru guna

Others: Barut baby, wipes. -- Ni pun tak bawak sebab balik rumah baru guna.

For me, yang wajib cuma lah baju sepasang untuk balik & blanket.




Bila boleh start packing bag hospital untuk bersalin?
For me, I start packing masa minggu ke 32, dah siap dah bag ni, just ready je. Masa minggu ke 36, bag dah masuk dalam kereta :P

For my baby. Lepastu guna bag ni as diaper bag pulak

Thanks for reading!

2 comments

  1. I really enjoyed packing my hospital bags for babies #1 and #2 (my #3 was born at home - no packing needed!). But I sama la mcm you - bawak byk barang yang tak pakai pun hahaha. But I will say, with my #2 birth, I brought my own pillows from home. So much more comfortable compared to hospital pillows!

    Love,
    Adriana
    http://www.adrianathani.com

    ReplyDelete
  2. Hi iman. May i know where do you buy the bag and how much it costs? Thankyou

    ReplyDelete