Ergo Baby Original vs Boba 4G carrier

Before I bought my Ergo Baby Original carrier, dah macam dilema nak beli either Boba 4G or Ergo Baby Original. Tapi last last beli Ergo Baby Original carrier, my first impression here: FIRST IMPRESSION: ERGOBABY ORIGINAL CARRIER



Recently, my sister in law bought Boba 4G carrier and I got the chance to try it out. Hence, my personal review:



Similarities
  • Both from 3.2kg - 20kg (Tapi newborn kena pakai infant insert sampai 5.5kg atau bila kepala dah kuat)
  • Same style: Cara nak pakai semua sama je. Strap dekat pinggang, letak baby, pakai dekat bahu, strap dekat belakang, done!
  • Soft structured baby carrier & ergonomic. --- Please please please use yang ergonomic, kesian dekat baby kalau pakai yang hip seat ke, yang kaki tergantung ke, please jangan guna yang tu.
  • Ada sleeping hood / penutup atas kepala kalau panas atau baby nak tidur.
  • Comfortable and easy to use. Shoulder strap dia padded, waist pad pun padded, selesa, tak sakit badan sangat.


Differences

#1 The price:
Of course selain daripada design etc, the first thing is tengok harga. Range harga sebenarnya sama je, around RM400.

From Fabulousmom website (because we both bought from there):


Boba 4G: RM469.60 (Normal price)

Ergobaby Original: 
The one I bought dah sold out. Around RM420++ something.

However, kalau compare dari Boba's and Ergobaby's website, Boba 4G is $140 and Ergobaby Original is $115


#2 For newborn (up until 5.5kg)
Ergo Baby needs to use their infant insert (dijual berasingan, harga RM100) while Boba 4G don't need an insert, they just have a padded support (included, tak perlu beli). 

Boba 4G's infant insert. Just a padded support je.

Ergobaby infant insert, image from Google.

In my opinion, Boba 4G is much more easier to use for newborn! Tak perlu panas pakai infant insert, dah lah kena tambah lagi RM100 untuk infant insert yang guna 3-4 bulan je! (Maysaa guna dari habis pantang sampai umur dia 3 bulan ++ je sebab dah ketat dah)


#3 Size
In my experience, lagi sedap pakai Boba 4G sebab dia lagi melekat & fit dekat badan. Ergo baby okay je, takde lah besar/bulky sangat. Selesa pakai tapi Boba lagi sedap. Nampak lagi kurus pakai Boba 4G. Ergo nampak bulky sikit dekat badan. Kalau badan orang tu besar sikit, maybe okay la.

#4 Pocket
Ergo punya pocket lagi besar and luas. Boba 4G punya pocket kecik sangat, muat phone je. Kalau Ergo, nak sumbat purse, phone, kunci etc semua muat. Tu je lah yang tak best pasal Boba 4G ni

Pocket comparison. Obviously Ergobaby punya storage pocket lagi best.

Boba 4G's storage pocket. Letak satu phone je muat.


#5 Others
Boba ada foot straps untuk baby letak kaki, bila dia dah besar, takdelah tergantung sangat kaki, kesian dia penat. Bayangkan kalau kita kena gantung takde tempat letak kaki, lenguh k! And Boba ada clip untuk sangkut handbag, takdelah melorot jatuh bila bawak. Both, Ergo tak ada. So, Boba 4G better kot in terms of benda extra ni.


Conclusion
I like Boba 4G a bit more than Ergo Baby Original. BUTTTT, I bought Ergo Baby sebab suka design dia, the pink chevron which I didn't regret it at all. There's not so much differences pun, and depends on you guys. Pakai dua dua pun sedap. However, I'd love to buy Boba 4G for myself, seronok sikit ada dua, boleh pakai gilir gilir :P

Thanks for reading and harap membantu kalau tengah survey survey tu!

So, which one is your favourite carrier?


13 comments

  1. Thanks sharing! Tgh survey juga ni :)

    ReplyDelete
  2. So nice to use... Great product and carrier for the baby!

    ReplyDelete
  3. Thanks sebab bagi detailed review on the carriers. Sangat berguna untuk bakal-bakal ibu.

    ReplyDelete
  4. This look comfortable for baby and parents

    ReplyDelete
  5. I love ergobaby adapt.

    ReplyDelete
  6. dulu tak beli baby carrier, orang hadiahkan jer, tapi tak tahu info sangat pasal ergonomic semua ni, bila anak dah besar baru tahu..huhu

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing and indeed a useful tips for buying carrier.

    ReplyDelete
  8. This one look comfortable and sturdy to carry baby. I normally see the plain cloth carrier which doesn't look safe.

    ReplyDelete
  9. Expectant mothers and new parents will surely find your review and comparison useful. Surprised that these don't come cheap, eh?

    ReplyDelete
  10. This is really a good guideline for all future mom-to-be!!- Racheal Foodilifecious

    ReplyDelete
  11. This looks very comfortable. Mom n Dad both can use with equal ease.

    ReplyDelete
  12. after reading this comparison, mmg pilih boba la, tp ergo design cantik! ��

    ReplyDelete
  13. thanks on the reviews! help me alots!

    ReplyDelete