DIY Photo Backdrop for Maysaa's Aqiqah

For Maysaa's Aqiqah, I did my own photo backdrop / photobooth, tapi simple simple je lah, setakat untuk orang tangkap gambar. Inspiration banyak, tapi semua macam susah + I tak reti sebab tak ada seni hahaha.

*
This is the backdrop for Maysaa's aqiqah! White background + pink tassel. Lepastu add pink balloons & a welcome board. Siap.

Maysaa's aqiqah ni gabung sekali with her cousin, Sofeea.



First of all, the white backdrop. 

I sewa dekat kawan I, Azza. Dia ada instagram yang buat sewa mini pelamin murah area Kajang, Bangi, dan lain lain, semua boleh depends on kawasan. Boleh check @chempakadais dekat instagram. Bukan review berbayar ok! Haha

Backdrop putih sewa

So the day before, Azza pasangkan this plain white backdrop dekat depan rumah because hello, lighting cantik please. Kalau dalam rumah, lighting hambar sangat. I need good natural lighting!

Secondly, the tassel. I love tassel, entah lah sejak bila, so for Maysaa's invitation card pun I put tassle, and for the backdrop, I decided to do tassel.

The problem is.... I can't find a beautiful tassel with limited budget. Bila tengok tutorial tassel, banyak yang pakai tissue paper in which, I LAGI LA MALAS NAK GUNTING etc etc

Then I saw this tutorial, using embroidery from pinterest. Tapi ni untuk buat earrings, bukan as a backdrop. That's okay. I'm gonna improvise!


Source from here.


My own DIY pink tassel garland:

I bought this "I don't know what this is" sebenarnya, but people say it's knitting wool. This one is from Spotlight, 5 gulung RM30 SAHAJA. So cheap rightttt? Normal price RM8.99 each. Tapi ni tengah sale. Marwan bought extra mixed pink tu sebab dia kata cantik? (Tapi tak guna pun)

Spotlight Malaysia

So basically what I use:
1. Knitting wool, beli dekat Spotlight
2. Tali brown taktahu nama, beli dekat Kaison RM3.90 - 3.5m
3. Scissors 

DIY tassel using knitting wool
 I bought two hot pink, two light pink and one cream. The other mixed-pink tu saja je extra.


DIY tassel using knitting wool

Steps:

1. Lilit tali dekat kertas keras. Approx sejengkal, ikutlah nak tassel tu panjang mana. I lilit 200 kali, yes, I counted. Kertas kena keras, better cardboard, tapi again, I malas nak cari.

2. Potong tali around dua jengkal untuk ikat. (Sorry, I pakai jengkal je k, malas nak ukur betul betul). Lipat dua.

3. Ikat tali yang dah gulung tu pakai tali kecik tu. Ikat tiga kali sebab taknak bagi tercabut.

4. Okay dah siap ikat dia.

5. Gunting kat bawah dia bagi terbuka tassel tu.

6. Nak belit pulak. Ambil tali, ukur dalam setengah depa, pastu lilit & ikat dia dalam 10 kali. Kena banyak kali sebab nak bagi cantik. Boleh jugak guna tali warna lain lain tapi I prefer semua warna sama je.

7. Okay dah siap lilit.

8. Buat la banyak banyak. I buat 12 kot. Pandai pandai la susun selangkan warna dia. 

9. Ikat dekat tali brown. Siap!

Hasil dia:

Photo Backdrop for Aqiqah
 I ikat dekat tiang backdrop tu, so jadilah macam ni.

Next, we add on pink balloons.

Helium Baloon
Daddy Maysaa belikan dekat Wangsa Walk ada kedai jual belon helium ni, our go to kedai jual belon helium. Selalu sangat beli dekat kedai tu. Dia depan Cold Storage. Beli 3 hot pink, 3 light pink, 3 putih.

Welcome board
Daddy Maysaa design sendiri the welcome board pakai photoshop lepastu print dekat kedai Achik Melawati size A2. Font untuk nama tu: Buttercup. Search dekat dafont k.

Easel putih tu memang dah ada lama dah, beli untuk kahwin haritu, dua tahun lepas dekat Hulu Langat I think, just google je sebab I pun dah lupa haha.

 


Overall, I'm so happy!

Sebab ni je gambar yang nampak the whole backdrop + welcome board + balloons haha.

Thanks for reading!

4 comments

  1. Wow! kudos this is so nicely done and look lovely also.

    ReplyDelete
  2. so rajin!!! i really salute people who are willing to diy and even better have the idea to do all this thing!

    ReplyDelete
  3. So beautiful and rajin! How to even get dena bahrin to come? Alaaa envy nya

    ReplyDelete