18 weeks maternity checkup!

17 weeks (14 September 2016)

Masa ni baru habis raya Aidil Adha, and then maybe sebab banyak sangat travelling ke apa, terus demam and tak sedap badan, muntah apa semua padahal sepatutnya sebelum tu dah okay, takde muntah apa. Then saja lah pergi checkup and scan sebab nak tahu baby okay ke tak, risau pulak tak okay.

Nampaknya baby sihat je. Siap tak malu tunjuk gender yang obviously girl. Tak sangka 17 weeks dah boleh tahu girl ke boy. Terus happy!




Time ni doctor bagi ubat batuk and selesema yang pregnant-friendly. And obimin for prenatal vitamin. Time ni checkup dekat klinik biasa dekat dengan rumah je.

Total cost scan & ubat: RM120.


18 weeks (21 September 2016)

The actual appointment dengan gynae at Ampang Puteri yang dah book almost two months before. The best part of Ampang Puteri, you can book your appointment online je!


Just fill in the form and they'll email you.

The reasons why we choose Ampang Puteri is because dua orang adik memang lahir dekat situ, and memang dari kecik familiar dengan hospital tu, and dekat dengan rumah parents. Takde option lain dah rasanya haha

The appointment is for morning session 9.30-12.30. Dia first come first serve so on that day, kitorang sampai around 10am, dapat nombor 6. So sementara tunggu tu, pergi makan kejap, tunggu kejap, around 11.30am baru boleh jumpa doctor.


Alhamdulillah, the baby is all healthy and active. Everything is fine. Doctor pun confirmkan yang it's a girl! And dengar her heartbeat <3

Next, kena buat test darah. It's a normal procedure. Kalau ada apa apa masalah, baru diorang call. 

Then baru ambil ubat yang dah prescribed by the doctor.

Caltrate is for calcium supplement sebab malas minum susu, NeuroGain to develop the baby's brain etc.


Consultation fee: RM250
Scan: RM120++
Blood test: RM150
Medicines: RM100++

Total: Around RM600++


Lepas confirm gender, barulah semangat shopping barang baby! :P

No comments