[Review] Silky Girl Matte Junkie Lip Cream

Hi! I super love matte lipsticks and apparently Silky Girl has this new Matte Junkie Lip Cream which I super love!

All five of them.

From top to bottom: 01 Retro, 02 Glamour, 03 Rebel, 04 Vintage and 06 Vixen.

I love the 04 Vintage!

What I'm wearing: 04 Vintage

You can get it at Guardian, for RM21.90. Searched it at Watsons tapi takde. Guardian je ada tapi mostly dah habis stock, kemain eh korang beli.

Update: It is finally available at Watson!

So the review.

Pros:

  • Very pigmented. Applying only once is already enough!
  • Kissproof. Maksudnya lepas pakai, cuba try kiss tangan sendiri, warna dia tak melekat langsung! Which is so good.
  • Long lasting! Minum air tak hilang. Tapi kalau makan berminyak or sup, of course dia hilang sikit, so need to touch up.
  • Quite waterproof. Bila kena air, lepastu try gosok, tak hilang! Susah nak hilang.
  • Bila apply dekat bibir, dia terus dry to matte. Tak perlu tunggu lama untuk kering.
  • Very affordable!!

Cons:

  • Bibir rasa kering so lipbalm is needed! But it's matte, all matte lipsticks are like that.
  • Hard to remove. Tapi takdelah susah macam Colourpop UML, yang tu paling susah!

I really recommend this. Besttttt!!!! 4.8/5.0.



If you have any questions, you can ask me at my askfm: imanabdulrahim :)


Thanks for reading xxx




9 comments

  1. Kak iman. Sy nak tanya soalan yang takda kena mengena dgn post ni sebab takda ask.fm nak tanya. Before ni sy guna clean and clear fruits essential Cleanser punya Cleanser dgn mousterizer ja. Then dah habis. Sy try cari kat Watson / guardian/ caring ioi semua habis. Kat nu habis. Kat klia habis and sampai kedai runcit belakang rumah pun takda. Even sampai balik kedah pun dah takda. Rasanya dorang dah stop dia punya products kot. So try beli other Cleanser tapi masalah dia muka sy breakouts teruk. Try macam jenis dah membazir ja duit beli. So sekarang ni the only thing yg sy pakai is mousterizer. Okay ke sy pakai mousterizer ja without Cleanser ni. Bila pakai mousterizer without any Cleanser muka sy makin better. And sy memang tak guna scrub dgn toner sbb muka sy terlalu sensitive. Pls help kak iman. Terima kasih kak iman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. If your face is okay pakai moisturizer je, takpe, pakai je moisturizer. Tapi bila mandi, just wash your face bersih bersih. Kalau nanti rasa perlu pakai cleanser, try Simple/Cetaphil untuk kulit sensitive :)

      Delete
  2. Thanks for the tips! I laff you Kak Iman! ex o ex o

    ReplyDelete
  3. Beli dkt mana ? how much the price ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guardian, RM21.90 but normally ada diskaun :)

      Delete
  4. What if my lips is... kind of two tone color, still ok ke pakai ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok je awak. Coverage dia quite bagus. Dia akan sekatakan warna bibir *sorry k.imannn tumpang jawab hehe v^^

      Delete
  5. Pawernya kak iman ada semua colour T.T. Vintage selalu sold outttttt huwwwwwaaaaaaa

    ReplyDelete
  6. tengok orang lain pakai nampak cantik, sendiri pakai nampak sedih T____T

    ReplyDelete