Back To School: Study Planner

Hi. I'm gonna share my study planner! Suitable for diploma & degree students.





Ni semua kertas kertas untuk masukkan dalam study planner. Semua ni design and print sendiri jeeee. (Kecuali dividers tu lah)

Mula mula, kena ada file. File ni boleh beli kat mana mana, ikut taste sendiri. Kite of course pilih pink!

Yang ni semester planner. Ada class schedule and class details. Tulis jadual kelas supaya senang sikit nak view terus seminggu. Yang kertas belakang tu semester lepas punya. Yang pink tu untuk this semester.


Semester schedule. Nak tengok overview for the whole semester. Sem lepas buat colorful, sem ni buat satu warna je.

Assignment list. Yang ni untuk keep track assignment yang ada untuk sepanjang semester. Bila dah siap, boleh tick dekat sebelah tu hmm setakat ni baru ada satu je assignment nak kena submit. Yang column class tu, setiap subject ada warna sendiri sebab buat colour coded, so letak lah warna kelas tu supaya senang sikit nak view.

Class log. Yang ni buat sebenarnya, untuk record every class tu belajar apa, and kalau tak datang, boleh mark, "tak datang", nanti dedekat exam ke, kuiz ke, senang nak tanya kawan, "Eh haritu 14/2 kita belajar apa eh? Pinjam nota sikit" hahahaha kalau malas pergi kelas, tips ni berguna k. (Hepp, tapi jangan selalu!) And also senang nak study, kalau ada kuiz ke apa, boleh refresh balik apa yg lecturer ajar based on topics tu.

Grade tracker. Biasalah setiap course akan ada pembahagian kan, so tulis je dekat sini and senang nak record markah kuiz, assignment semua. Nanti boleh kira carry marks bila nak dekat final exam and target untuk final exam pulak, kena dapat at least berapa markah, untuk dapat A (contohnya)

The divider. Ni just search dekat internet lepas tu print. Sebab ada dua subject je, so dua je lah print, yang satu lagi tu untuk page depan sekali hehe

Index flag ni beli dekat Popular, satu pack RM4.90 pastu boleh tampal dekat tepi divider tu.

Dah susun, tebuk lubang, masukkan dalam file!

Ok dah siap Study Planner! Barulah bersemangat nak pergi kelas! 




Update 1/11/2017
I've received a lot of emails asking about this study planner. I've replied almost 200 of em.

Sooooo, to make things easier, I'll give you the link je lah. Just download them and print it yourself. It's FREE. Cuma time guna tu, doakan lah I berjaya dunia akhirat jugak ye, tu je I mintak haha


Link: Study Planner 1 - Semester Schedule, Grade Tracker, Class Log, Assignment List

Link 2: Study Planner 2 - Class schedule, class details

Hope it helps!


28 comments

  1. rajinnya kak iman,nice lah study planner tu

    ReplyDelete
  2. Kemas nya. Kak iman buat semua ni manual ke? Ke ada software dia. Kalau ada software, boleh share software apa ? Thank you so much kak iman :)

    ReplyDelete
  3. Kemas nya. Kak iman buat semua ni manual ke? Ke ada software dia. Kalau ada software, boleh share software apa ? Thank you so much kak iman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes buat manual satu satu pakai microsoft word je :)

      Delete
  4. Wah akak. Adore you ๐Ÿ˜ Organize sangat hihi nak ikut jejak langkah la hee ☺

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do email me, iman.abdrahim@yahoo.com :)

      Delete
  7. kertas semester schedule, assignment list, class log, grades tracker mana kak iman dapt? means mcm mana nk buat mcm tu? kak iman dh la gorgeous pehtu kemas dan teratur je dye punya kerja๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat sendiri. Pakai microsoft word je lepastu print :)

      Delete
  8. kak iman, saya baru je nak sambung diploma lepasan spm. apa yang kak iman buat ni very organize. kalau saya nak softcopy dari kak iman boleh tak? baru lepas habis mds... kalau dapat dari kak iman memang senang ah kerja (just print lol) ** afqhazm@gmail.com

    harap kak iman share, insha Allah, Allah permudahkan urusan kak iman satu hari nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Do email me iman.abdrahim@yahoo.com :)

      Delete
  9. Salam kak iman. untuk divider tu nak type apa ye dkt google. mind sharing (;

    ReplyDelete
  10. ASSALAMUALAIKUM. NAK TANYA..

    Divider tu Kak Iman divide antara apa?

    If you dont mind, boleh share susunan page tu?

    Thank you :-)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak iman. divider comel2 macam kak iman tu kalau nak search kat google nak type apa eh. sebab kalau search motivational quotes keluar yg tumblr punya style tak cantik sangat nampak skema je. kak iman cari kat mana tu?

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum and hi kak iman. I do email akak nak softcopy akak punye study planner ni but no reply till now

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum & hi,




    If you don't mind, can I have your softcopy study planner. I scroll ur BlogSpot and I kinda like it :)

    Thanks & sorry to bother you. Have a nice day :)

    ReplyDelete
  14. Thanks for the tips kak iman! InshaAllah nk try buat. Sy inshaAllah nk masuk degree nnti. Hehehe

    ReplyDelete
  15. Kak iman, nak softcopy boleh?? Hehe

    ReplyDelete
  16. kak iman takde ke softcopy heheheheheh?

    ReplyDelete
  17. Kak imaaan. Nk softcopy hehe. Akak send kt sy boleh? :) aqilahnajwa97@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Thank you so much kak Iman. Semoga berjaya dunia akhirat <3

    ReplyDelete
  19. Thank you so much dear! Semoga berjaya dunia akhirat.

    ReplyDelete
  20. Kak iman memang suka pink eh? hehehe kita samaaa. btw, semoga Kak iman berjaya dunia akhirat. Aamin. doakan kami jugak heheheh

    ReplyDelete