DIY slime for kids!

Hi! I am going to share how to make your own slime at home!





Dulu masa kecik kecik, my mum used to make us DIY plasticine. Tapi I tak sempat mintak recipe lagi sebab yang tu kena masak atas dapur. But today, I tried making slime! Sebab zaman sekarang, slime lagi famous kot? :P

Soooo, what you need:
1. Glue - 500 ml
2. Baking soda - 2 tablespoon
3. Contact lens solution - 4 tablespoon +-
4. Food colouring - 1/2 drops +-
5. Bekas & sudu, of course.


Glue tu I beli dekat kedai stationeries. 500ml for RM7-8 macam tu. Contact lens solution memang dah ada. Tapi kalau nak beli pun, harga dia around RM8 macam tu, ambil yang smallest size. Baking soda dekat Tesco bahagian buat cake, sekotak RM5. Food colouring pun dekat tempat buat cake, RM2.50+ satu.

So total, around less than RM30 je!

First of all, tuang glue! I made three portions sebab nak buat 3 warna, pink blue and purple. So tuang glue 1/3 from bekas dia. Agak agak je ok?


Then, add the baking soda. Almost 1tbs for each portion. Mix it together.



Titiskan pewarna.


Masukkan contact lens solution. Uli uli sampai dia tak melekit. Kalau dia melekit, tambah je contact lens solution sampai texture dia cantik tak melekit.




 


The result, beautiful pastel slime!



 


Even Maysaa pun main jugak. But be careful sebab takut dia masuk mulut. Good for sensory activity!

It is super easy and quick! Tapi messy sikit la hahaha.

Thanks for reading!

4 comments

  1. wahhhh.. thank you for this tutorial.. TB memang cari tutorial nak buat slime pun.. dan cara serta bahan-bahan yang diorang guna macam susah je nak cari.. pakai borax semua tu.. huhu.. taapi nice la bila dapat jumpa entri iman ni.. bookmark dululah.. nak buatt!! yeay!!

    ReplyDelete
  2. Wow that looks super easy. I shall try this for my daughter. Can I use anything else in place of contact lens solution?

    ReplyDelete
  3. This is one toy for kids that I dont understand. I mean, what does slime do? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. The slime is good for baby to knows how the texture of that thing.. is fluffy and chewy

      Delete