Skincare 101: All about facial cleansers

I'm going to share some of the facial cleansers that I've tried, and the differences between each cleansers.






Sebelum ni, sebelum I'm into all these "skincare" related thingy, all I know was the normal cleanser untuk cuci muka, and makeup remover. Tapi tak focus sangat on makeup remover sebab I don't use makeup sangat. But pencuci muka (or also known as facial wash), yang tu memang guna setiap hari, pagi dengan malam.

Macam biasa, function cleanser ni untuk cuci muka. However, dekat muka ni ada dua jenis kotoran tau.

1) Oil-based impurities: minyak dekat muka, makeups, sunscreen

2) Water-based impurities: debu, peluh etc


Kalau pencuci muka biasa tu, normally water-based cleanser untuk hilangkan kotoran, peluh, debu debu tu okay, cukup je.

I am going to share three types of cleansers which are:

1) Water-based cleanser
2) Oil-based cleanser
3) Micellar water

 Water-based cleanser, Oil-based cleanser, Micellar water



1) WATER-BASED CLEANSER


Yang ni pencuci muka yang biasa pakai setiap hari tu. Ada banyak jenis pencuci muka, sama ada gel, foam, milk.

Apa beza semua ni?


Foaming cleanser - biasanya macam cream and berbuih

Gel cleanser - texture macam gel and kurang berbuih.

Milk I takde, so tak boleh buat comparison. Normally, foaming cleanser sesuai for dry skin, gel cleanser sesuai for oily skin. Tapi untuk cleanser, I redah je. Tak ikut skin type sangat asalkan sesuai dengan kulit and tak rasa pedih. Cleanser yang bagus, tak akan buat kulit rasa tegang and kering tau.

Kena pastikan, cleanser tu low pH. Kenapa cleanser kena low pH?

 1) Sebab kita punya natural kulit ni low pH, around pH5. 
2) Kalau guna high pH cleanser, boleh kacau lapisan kulit kita - jadilah dryness, jerawat tumbuh etc

For more info tentang low pH cleanser, baca sini: SKINCARE 101 : LOW PH CLEANSER

Ada banyak lagi jenis cleanser ni, stick, powder etc. Tapi for me, pakai yang biasa biasa pun dah ok, tak mahal sangat pun ok je asalkan muka bersih, ok dah. Paling penting, jangan gosok kulit muka kuat kuat sangat.

What I've tried

1. Eversoft Avocado & Rice Bran Oil - All time fav, suitable for dry skin - RM18+ boleh dapat dekat any drugstore (Watsons, Guardian, Caring Pharmacy)

2. Simple Facial Wash Gel - RM13  boleh dapat dekat any drugstore (Watsons, Guardian, Caring Pharmacy)

3. Cosrx Low pH Good Morning Cleanser - Walaupun nama dia morning, malam pun I pakai jugak. - RM39, Hermo website.



2) OIL-BASED CLEANSER

Oil-based cleanser is to remove all the oil-based impurities. Makeups, minyak, sunscreen, semua pakai oil cleanser ni lagi berkesan. Oil cleanser ni pun bagus untuk bersihkan pores.

So, kalau agak agak ada jerawat pasir ke, macam pores tu tersumbat ke, try guna oil cleanser and buat the double cleansing method ni.

Double cleansing method ni cuci muka dua kali
1. Pakai oil-based cleanser
2. Pakai water-based cleanser

More about double cleansing method: SKINCARE 101: DOUBLE CLEANSING METHOD

Ada yang dalam bentuk oil biasa (liquid), ada dalam bentuk balm (solid). Tapi function and cara guna dia sama je. Apply atas kulit muka yang kering. Jangan basahkan dengan air dulu.

What I've tried

1. Hada Labo Cleansing Oil - RM59+, drugstore (Watsons, Guardian, Caring Pharmacy) Review: HADA LABO CLEANSING OIL REVIEW

2. Heimish Cleansing Balm - RM59, Hermo website. Review: HEIMISH ALL CLEAN BALM REVIEW



3) MICELLAR WATER

Micellar water is basically a water that can removes your makeup and buat kulit jadi bersih. Tapi for me, light makeups ok lah. Heavy makeups and waterproof mascara? Tak mampu.

How to use micellar water?
Tuang atas cotton pad, tekap tekap dekat muka sambil hilangkan segala makeups tu. 

Apa beza micellar water dengan oil-based cleanser?
Function almost sama, to remove makeups, sunscreens etc tapi, micellar water tak dikira oil-based cleanser sebab dia light, can't remove waterproof makeups properly.

Apa beza micellar water dengan makeup remover?
Makeup remover ada banyak jenis, and micellar water adalah salah satunya. Makeup remover biasa macam a bit harsh, micellar water ni dia tak harsh, and tak perlu bilas. Sensitive skin pun sesuai.

Kalau dah guna micellar water, perlu ke guna oil-based cleanser? I tak pakai makeup sangat pun setiap hari.
Kalau pakai sunscreen, still kena pakai oil-based cleanser. Supaya pores lagi bersih.

Perlu ke pakai oil-based cleanser setiap hari?
It depends. I tak pakai kalau setakat duduk rumah je. 

 What I've tried

1. Garnier Micellar Water - Paling best. RM10+ untuk yang kecik. drugstore (Watsons, Guardian, Caring Pharmacy) Beza pink biru: BEZA GARNIER MICELLAR WATER PINK & BIRU

2. Simple Micellar WaterSIMPLE MICELLAR CLEANSING WATER REVIEW

3. Son & Park Beauty Water - yang ni pun sebenarnya boleh buat as micellar water tapi haritu I pakai, kemain pedih masuk mata hahaha (tapi tu masalah diri sendiri)


Kalau dah pakai oil-cleanser, perlu ke pakai micellar water?
For me, I use Micellar Water to remove light makeup tapi tak rasa nak cuci muka pakai oil cleanser lagi, contohnya nak solat ke.
Also read: DAILY SKINCARE ROUTINE (SOLAT VERSION) And I put Micellar water in my beauty bag. Read: WHATS IN MY BEAUTY BAG?


In conclusion, boleh ke pakai semua ni tiga tiga sekali? Bila nak pakai?
For me, I use micellar water bila perlu, atau makeup heavy sangat, pakai micellar water first. Then pakai oil cleanser, lepastu pakai water-based cleanser.


Morning routine
Low pH cleanser - other skincare steps.

Night routine
Oil cleanser - low pH cleanser - other skincare steps.

or

Micellar water - oil cleanser - low pH cleanser - other skincare steps.

That's all. Thanks for reading!

(Disclaimer: This is not a sponsored post. I bought everything using my own money. And, every skin is different. What works for me, might not work for you. This is just my personal experience)

1 comment

  1. So many things to think about just to wash that face. Like rocket science. Thanks for doing the comparison. Good reading for malas people like me. HEHEHE

    ReplyDelete